Meer dan 80% van de vrouwen zijn niet tevreden met hun haar. De meeste denken dat hun haar en hoofdhuid erg problematische zijn. Meer dan 50% van de vrouwen en mannen hebben te maken met haaruitval.

Zonder succes zoeken de vrouwen naar een product dat de meeste van hun haar- en hoofdhuidproblemen kan verhelpen. Ze vallen voor reclames en beloftes, gelovend dat een nieuwe shampoo een geneesmiddel kan zijn tegen haaruitval en problematisch haar, en dat het zelfs gespleten punten weer bij elkaar kan krijgen.

Laten we eerlijk zijn: er bestaat geen shampoo, masker of conditioner die haarproblemen kan uitschakelen. Maar er is een product dat de bron van de gezondheid en schoonheid van het haar aanpakt, namelijk de haarzakjes en de hoofdhuid.

Deze substantie is natuurlijke haarolie.

Oliën worden al eeuwen gebruikt door vrouwen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ayurveda – Indische filosofie en gezondheidszorg – beschrijft de kracht van oliën voor het haar en de hoofdhuid tot in detail. De oliën worden gewonnen uit zaden, stenen, vlees en stengels van planten, en ze zitten vol met vitaminen en micronutriënten die nodig zijn voor het haar en de hoofdhuid om jong, mooi en gezond te blijven. Denk maar aan het prachtige, gezonde en dikke haar van Aziatische vrouwen, om je een beeld te geven van de kracht van natuurlijke oliën.

Naast vitamines en mineralen, bevatten ze ook iets wat niet kan worden gevonden in haarverzorgingsproducten: waardevolle vetzuren. Een goede balans van omega-vetzuren is een garantie voor succes en reparatie van het haar.

Er bestaan heel veel natuurlijke oliën. Elk van deze heeft een andere samenstelling van vetzuren. Hoe kies je de olie die jouw haar goed kan verzorgen?

Het volgende artikel zal je helpen om het verschil te begrijpen tussen de verschillende haaroliën én de verschillende haartypes. Hierna kun je zelf bepalen wat je haar nodig heeft, en een geschikte haarolie uitkiezen.

Hoe verschillen haartypes van elkaar? 

Naast zichtbare verschillen in uiterlijk (licht, donker, krullend, golvend, stijl, fijn, dik), hebben haartypes ook een verschillende externe en interne structuur. De conditie van de haarschubben is het meest belangrijke verschil. Deze schubben zijn het eerste en enige obstakel die toxines en onzuiverheden tegenkomen. De haarschubben beschermen het haar tegen schade; ze zijn een soort poort die de meest belangrijke delen beschermen: de haarcortex en de stam. Als we echter ruig met ons haar omgaan, raakt dit schild verstoord. Het is erg gemakkelijk om het haar te beschadigden door het te verven, te föhnen op hoge temperaturen, te stijlen, intensief te kammen en het te wrijven met een handdoek. Om de situatie nog erger te maken, is er ook nog luchtverontreiniging, onvoldoende haarzorg, stress, en medicijnen; het haar heeft veel te verduren.

De gezondheid van ons haar hangt af van de haarzorg, de werking van de hoofdhuid en de conditie van de haarzakjes. Hoe meer het haar beschadigd is, des te meer de haarschubben zijn geopend. De grootte van de openingen tussen de haarschubben, wordt gedefinieerd als haarporositeit.

Drie types haarporositeit

 

Voordat we het over haarzorg en conditie gaan hebben, moeten we eerst uitleggen wat haarporositeit is. Alleen als we dit weten, kunnen we geschikte verzorging vinden en de benodigdheden van ons haartype “ontcijferen ”.

Er zijn drie types haarporositeit:

  • Haar van lage porositeit – huidschubben hechten zich aan de haarstam. Dit haartype is dik en zwaar, maar zorgt toch voor problemen: gebrek aan volume, moeilijk in model te brengen of te verven. Haar met een lage porositeit wordt gekarakteriseerd door verstoorde processen op de hoofdhuid, die resulteren in overmatige talgproductie, vettig haar en vaak ook roos.
  • Haar van gemiddelde porositeit – niet meer van lage porositeit, maar ook niet extreem beschadigd (de huidschubben zijn een beetje geopend). Het ziet er goed uit, totdat de lokken kroezig worden. Vrouwen met een gemiddelde haarporositeit klagen vaak over fijn haar, droge haarpunten en haaruitval.
  • Haar van hoge porositeit – dit haartype heeft zeer geopende haarschubben. Het is erg beschadigd door verschillende behandelingen, onvoldoende zorg, zonlicht of bleken. Uitgedroogd, dof en broos. De haarpunten zijn zo beschadigd dat ze breken tijdens het borstelen. Hoog poreus haar is dun en glansloos. Het heeft intensieve reparatie nodig, omdat de haarzakjes erg zwak zijn, terwijl de hoofdhuid is uitgedroogd.

Hoe kies je een olie die past bij je haarporositeit?

Elk van de haarporositeiten heeft een andere conditie. Je moet een olie kiezen die bij jouw haartype en porositeit past.

De grootte van de gaten en openingen in de haarschubben verschilt. Als de openingen groot zijn, hebben we oliën nodig met grotere deeltjes. De deeltjes hebben verschillende groottes, dankzij de verschillen tussen de omega-vetzuren.

Een goed gekozen olie past als een sleutel in een slot. In andere woorden, een olie van geschikte omega-vetzuren en deeltjes met de juiste grootte, is de sleutel tot succesvolle haarzorg.

Lees welke omega-vetzuren en oliën passen bij de verschillende haarporositeiten:

  • Haar met lage porositeit houdt van de kleine deeltjes in verzadigde vetzuren. De oliën die gemaakt zijn van deze deeltjes (doordringend), zijn: kokosnootolie, Shea boter, babassuolie.
  • Haar van gemiddelde porositeit houdt van gemiddelde, semi-doordringende deeltjes. Omega-7 en omega-9 vetzuren bevatten zulke deeltjes. Ze kunnen worden gevonden in: macadamiaolie, Arganolie, jojobaolie, zoete amandelolie, abrikozenolie en Camelliaolie.
  • Haar van hoge porositeit – grote openingen in de haarschubben vereisen grote – zogenaamde niet-doordringende – deeltjes. Deze zitten in omega-3 en omega-6 vetzuren, bijvoorbeeld in: Saffloerolie, zonnebloemolie, teunisbloemolie, Cedarolie, zwartzaadolie.